AFC Dunarea Calarasi 2005

Dan Alexa: Ar fi ceva spectaculos dacă voi reuşi să promovez Călăraşiul în liga I!

De o săptămână, Dan Alexa este noul antrenor al echipei de fotbal, Dunărea Călăraşi, semnând marţea trecută un contract valabil pe un an cu posibilitatea de prelungire pe încă unul. În vârstă de 38 de ani pe care-i va împlini pe 28 octombrie, Dan Alexa a antrenat ultima oară în liga I pe Concordia Chiajna (23 decembrie 2016 – 18 iulie 2017). „Chirurgul”, aşa cum este cunoscut în lumea fotbalului a mai antrenat pe ACS Poli Timişoara şi Rapid Bucureşti, formaţii cu care a promovat în liga I. Obiectivul său major este promovarea, la finele acestui sezon, în liga I. În opinia sa, principalii adversari ai Dunării în această bătălie sunt FC Hermannstadt, UTA Arad şi CS Mioveni.

 

Domnule Dan Alexa, bun venit la Călăraşi! Nu mai nici un secret. Sunteţi antrenorul care cunoaşte foarte bine liga a 2-a, având la activ două promovări succesive cu Poli Timişoara şi Rapid Bucureşti. Pentru început, vă rog să ne spuneţi care sunt planurile dumneavoastră pentru Dunărea Călăraşi.

Aş vrea să vă spun că înainte de a veni la Călăraşi, am avut o ofertă din partea unei formaţii din liga I. N-am să divulg numele clubului. Însă m-am întâlnit la Bucureşti cu domnul preşedinte Brişan şi cu Daniel Ştefan. Mi s-au părut oameni serioşi care-şi doresc să facă treabă într-un termen scurt. Sincer, am venit să promovăm, lucru care pare acum de neconceput! Am simţit emulaţie, când am ajuns aici, din partea oficialităţilor locale şi mă refer la domnul primar Drăgulin, la domnul preşedinte al CJ, Vasile Iliuţă, la domnul Dinulescu. Am simţit că se pot face lucruri importante. Mi-aş dori să devin primul antrenor care promovează Călăraşiul în liga I. Pentru mine e o mare provocare. Am promovat Timişoara, Rapidul iar dacă voi reuşi să promovez şi Călăraşiul, ar fi într-adevăr ceva spectaculos!

Cu dumneavoastră pe matgine, Dunărea a obţinut până acum 2 victorii, e drept, la scoruri strânse. La Afumaţi, aţi stat chiar pe bancă. Cum aţi găsit echipa?

Echipa are un nucleu de jucători importanţi. Sunt fotbalişti buni, chiar foarte buni pentru Liga a 2-a. Însă trebuie să ne mai întărim cu 3-4 jucători pentru că, repet, am venit să promovăm nu să am un loc de muncă. Lotul este OK. Ceea ce s-a întâmplat înainte nu comentez pentru că nu am toate datele. Am găsit o echipă care era lipsită de încredere. Am găsit jucători care într-un fel intraseră într-o stare de confort, pentru mine inacceptabilă. Sunt aici jucători care au evoluat în liga I şi mă refer la C. Lungu, S. Pană, B. Şandru, Mardare, în jurul cărora se pot construi lucruri importante. Trebuie clădită o echipă competitivă care să se bată pentru obiective înalte.

Aţi fost mulţumit de jocul băieţilor la Afumaţi, acolo unde am învins cu 1-0?

În multe momente puteam închide jocul la 1-0. Am avut 2 situaţii mari la 1-0. Apoi a fost şi acea bară a lui Vasile şi puteam pierde cele 3 puncte. Dar a fost un joc mult mai bun faţă de cel cu CS Baloteşti (n.r. câştigat de Dunărea, acasă, cu 2-1).

Urmează jocul cu Snagov-ul. E un meci, după părerea mea important, dificil, în faţa unui adversar, Sportul, care a pus recent probleme celor de la ASA Tg. Mureş…

Cred că va fi cel mai greu joc de până acum, cu mine pe bancă. Sportul e o echipă creată pentru acel teren de la Snagov, un teren prost, mic… Sportul e o echipă de luptă care a bătut pe CS Afumaţi şi a remizat la Tg. Mureş cu ASA. O echipă construită în vară care are un antrenor cu experienţă. Dar, mergem să câştigăm! Pentru noi, în momentul acesta importante sunt doar punctele. Am preluat echipa când avea un singur punct şi indiferent de cum jucăm, trebuie să obţinem victorii.

Care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalii adversari ai Dunării, în bătălia pentru promovare?

În primul rând, FC Hermannstadt. Sibienii au investit mult în jucători. Au şi un fond de salarii destul de mare. Apoi UTA Arad care de la bun început şi-a exprimat intenţia de a promova. Pe listă ar fi şi CS Mioveni, chit că a pierdut la un scor drastic, acum la Tg. Jiu. Dacă vom aduce 2-3 jucători în posturi cheie, putem termina la finele anului în primele 4, acesta fiind şi obiectivul. Apoi să atacăm din primăvară locul direct promovabil!

Care ar fi gândurile dumneavoastră pentru suporterii călărăşeni?

Am venit cu gândul să fiu primul antrenor din istorie care promovează Călăraşiul în liga I. Pentru mine e o foarte mare motivaţie. Însă fără ajutorul suporterilor e foarte greu. Am mare nevoie de sprijinul oamenilor din Călăraşi. Trebuie să câştigăm toate meciurile de acasă. Fac un apel către suporteri că vor fi momente în care jocul poate va suferi, să fie alături de noi. Practic, suntem o echipă care acum începe să se închege. Îmi doresc foarte mult să-i putem face pe oameni fericiţi şi aici mă gândesc la toată echipă tehnică dar şi administrativă.

Cine vor fi colaboratorii dumneavoastră?

Costel Ilie, cu cam am lucrat foarte bine la Tg. Mureş şi Chiajna, Manu, antrenor cu portarii, Mirel Condei, secund şi Constantin Niculae „Sensei”, preparator fizic.

Sunteţi mulţumit de baza sportivă, de condiţiile existente la Călăraşi?

Da, sunt condiţii bune. Se depun eforturi pentru totul să se desfăşoare în condiţii optime. Să nu uităm că la Călăraşi, salariile sunt plătite la zi, o situaţie fericită faţă de ce se întâmplă în România. Trebuie să ţinem oamenii motivaţi pentru a-i mulţumi şi a continua investiţiile.

Un pronostic pentru meciul de la Snagov?

De regulă, nu-mi place să dau pronosticuri. Mergem să câştigăm! Vreau să văd echipa noastră motivată, să se bată pentru fiecare balon.. La Snagov e destul de greu să joci fotbal având în vedere starea precară a terenului. Cine va juca cu mai multă determinare iar în momentele cheie să aibă puterea să întoarcă jocul în favoarea sa, va avea câştig de cauză. Îmi doresc enorm ca echipa câştigătoare să fie Dunărea Călăraşi!

Mulţumesc şi succes!

 

Dan Alexa – Scurt CV

S-a născut la Timişoara, pe 28 octombrie 1979.

A evoluat ca jucător la: UM Timişoara (1998-1999), Rocar Bucureşti (1999-2001), echipă cu care a debutat în liga I, Poli Timişoara (2001), Universitatea Craiova (2002), Dinamo Bucureşti (2002-2004), Beijing Guoan (2004-2005), Dinamo Bucureşti (2006), Poli Timişoara (2006 – 2011), Rapid Bucureşti (2011-2012), Anorthosis Famagusta (2012-2014).

Are 6 selecţii la echipa naţională de seniori a României. A îmbrăcat o singură dată tricoul României U21.

A antrenat pe: ACS Poli Timişoara (17 martie 2014 – 22 august 2015), Rapid Bucureşti (22 august 2015 – 20 iulie 2016), ASA Tg. Mureş (7 august 2016 – 22 decembrie 2016), Concordia Chiajna (23 decembrie 2016 – 18 iulie 2017).