Despre echipă
AFC Dunărea Călărași este o echipă ce a luat naștere în anul 1962 și care a reușit recent să promoveze în Liga întâi, fiind prima echipă din orașul Călărași care a reușit această performanță, la o sută de ani de când fotbalul a luat naștere pe malurile Borcei.
Primele Trofee aduse în Călărași
În primii șase ani de la înființare, galben-albaștrii au jucat în divizia D (astăzi liga a patra), iar în anul 1968 echipa avea să câștige primul trofeu din istoria fotbalului din Călărași, promovând în Divizia C ( astăzi liga a treia). La următoarele campionate echipa a reușit să își păstreze poziția în Divizia C, iar la campionatul din 1972-1973 Dunărea Călărași scrie din nou istorie pentru orașul unde a luat naștere și pentru echipă, intrând pentru prima dată în Divizia B (astăzi liga a două). Trofeul de campioană în Divizia C câștigat la promovare a fost al doilea trofeu important câștigat de echipă.
O ECHIPĂ DE FOTBAL CU ISTORIE – DUNĂREA CĂLĂRAȘI
Istoria fotbalului în Călărași este veche, iar Dunărea Călărași nu a fost nici pe departe prima echipă a orașului. În anul 1919, în oraș a apărut primul club de fotbal pentru amatori din localitate. Serile de duminică erau cele mai așteptate din oraș, localnicii strângându-se pentru a vedea meciurile și pentru a socializa. De-a lungul anilor, în oraș au existat mai multe cluburi de amatori precum Tricolorul, Energia și Venus. Acestea au pus în timp bazele primului club de fotbal profesionist din oraș care a luat naștere în anul 1962 și avea să poarte numele de Celuloza Călărași. Echipa apare destul de târziu în lumea fotbalului românesc și are o ascensiune lentă, ea făcându-se remarcată în Liga 1 abia în sezonul 2015-2016.
Deși este o echipă puțin cunoscută, Dunărea Călărași începe să-și facă simțită prezența în lumea fotbalului românesc. În ultima vreme, aceasta a avut o ascensiune uimitoare, ajungând în doar câțiva ani din Liga a Treia în Liga Întâi.
De la Divizia D în top
În primii șase ani de la apariție, echipa a jucat în liga a patra (Divizia D la vremea respectivă), promovând ulterior în liga a treia (Divizia C la vremea respectivă), scriind astfel istorie pentru fotbalul din Călărași. Celuloza a fost prima echipă din oraș care a jucat la acest nivel. Rezultatele echipei nu s-au lăsat așteptate, aceasta având rezultate bune și ocupând locuri fruntașe în mai mulți ani.
În campionatul din anii 1972-1973, Celuloza Călărași avea să scrie încă o data istorie pentru oraș și pentru ea însăși, în urma campionatului promovând în Liga a Doua (Divizia B) cu un avans de opt puncte înaintea următoarei echipe, Autobuzul București. Primii ani ai echipei în liga a doua au fost buni, însă la campionatul din anii 1977-1978 echipa avea să retrogradeze înapoi în liga a treia, terminând campionatul pe locul al 15-lea. După retrogradare, echipa a încercat să-și recâștige locul în cea de-a doua ligă, însă a terminat pe locul patru.
STADIONUL “ION COMȘA” – LOCUL ÎN CARE VISELE DE LIGA I ALE AFC DUNĂRII CĂLĂRAȘI AU DEVENIT REALITATE!
În momentul în care nou-înființată Celuloza Călărași și-a început în anul 1962 aventura fotbalistică, stadionul “Ion Comșa” avea o capacitate de 10400 de locuri (în picioare). Echipa dunăreană a continuat să evolueze pe acest stadion, de-a lungul existenței sale, chiar și atunci când denumirea echipei a fost schimbată (Oțelul Călărași sau Sportul Călărași). Începând cu anul 1979, denumirea echipei a fost de Dunărea Călărași (cu excepția a doi ani, în perioada ’92-’94, atunci când echipa s-a numit Sportul Călărași).
Meciurile găzduite pe acest stadion au fost cu preponderență, cele disputate de echipa din Călărași în Liga a III-a, dar, începând cu sezonul 2015/2016, echipa a acces în Liga a II-a. În acel moment, capacitatea stadionului era de 6000 de locuri (pe scaune). Întinderea terenului este de 105 x 68 metri, suprafața de joc fiind gazon natural. Promovarea echipei în Liga I (în sezonul 2017/2018) a însemnat și modernizarea stadionului, lucrările fiind necesare pentru obținerea licenței de disputare a meciurilor pe teren propriu pe acest stadion.
17 iulie 2018 – data la care “Ion Comșa” a devenit stadion de Liga I
Arena care are o vechime de 57 de ani avea nevoie de efectuarea unor lucrări de modernizare. Acestea erau importante prin prisma necesității obținerii autorizației de licență pentru Liga I din partea FRF. De altfel, atât echipa, cât și fanii nu concepeau că meciurile împotriva galonatelor FCSB, Dinamo, Cfr Cluj sau Viitorul Constanța să se dispute în altă parte.
Efortul autorităților locale a valorat 2 milioane de Lei (aproximativ 500,000 de Euro) și a însemnat lucrări de modernizare a suprafeței de joc (524, 000 Lei), implementarea unui sistem de monitorizare video și montare turnicheți acces stadion (720,000 Lei) și amenajare spații VIP (665,000 Lei). Plus suma de 20,000 Lei pentru modernizarea instalațiilor de sonorizare în sala destinată susținerii de conferințe după meciuri.
Inaugurarea noului stadion a avut loc într-un meci în care formația locală avea să întâlnească multipla campioană a României, CFR Cluj. Meciul avea să se dispute pe data de 28 iulie 2018, iar rezultatul va fi unul pozitiv pentru echipa dunăreană, această reușind să fie egală echipei clujene (scor final 0 la 0). În sezonul 2018/2019 formația din Călărași se află înainte disputării ultimei etape din play-out (pe 2 iunie 2019) pe loc de menținere în Liga I (primul de deasupra liniei de retrogradare), având 25 de puncte.
VISUL VLAHILOR DE LA DUNĂREA CĂLĂRAȘI
Anul 1962 reprezintă momentul înființării echipei Celuloză Călărași, predecesoarea actualei formații AFC Dunărea 2005 Călărași. De-a lungul timpului, transformată din Dunărea Călărași (în anul 1979) în Oțelul Călărași (1987) și chiar în Sportul Călărași (1992), formația “galben-albaștrilor” a cochetat mai mult cu diviziile inferioare. S-a remarcat în anii ’80 și ’90 prin câștigarea de cinci ori a Ligii a III-a și abia în sezonul 2014/2015 a reușit să acceadă în faza superioară. Liga a II-a a însemnat împlinirea unui vis (sub comanda lui Ionel Ganea), dar echipa dunăreană își dorea ceva mai mult: accederea în Liga I!
Liga a II-a naște campioni și pasiuni
Sezonul 2015/2016 a însemnat o luptă continuă pentru echipa călărășeană, iar adversa sa cea mai însemnată era Rapid București. Fosta divizionară A, un simbol al fotbalului românesc ajunsese în Liga a II-a, dar, asemenea Dunării Călărași, își dorea să revină acolo, sus, unde îi era locul. Ceea ce a și reușit, la sfârșitul campionatului, prima poziție fiind ocupată de echipa feroviară. Pe poziția secundă, și la două meciuri de baraj de Liga I, s-a situat Dunărea Călărași, care abia ce ajunsese în Liga a II-a. Era oare posibil ca echipa dunăreană să reușească performanța de a obține cea de-a doua promovare consecutivă?
UTA Arad stătea în calea îndeplinirii visului celor de la Dunărea, dar primul meci de baraj a demonstrat de ce echipa din Călărași este mai bună: avea alături de ea galeria de pe “Ion Comșa”. Cele 10,400 de locuri au fost ocupate de fanii înfocați, care și-au purtat favoriții pe calea către Liga I, aceștia obținând un scor excelent: 3 la 1. Visul lor era pe cale să se împlinească, numai că urma deplasarea de la Arad. Acolo unde, după primele 90 de minute, scorul era identic cu cel de acasă, 3 la 1; doar că golurile mai multe erau în dreptul gazdelor. Au urmat prelungiri, iar golul marcat de arădeni a pecetluit soarta acelui baraj: 4 la 1 și UTA mergea în Liga I.
Drumul către Liga I
De la Ionel Ganea la Adrian Iencsi, de la Dan Mihalcea la Dan Alexa, antrenorii care au marcat perioada modernă a Dunării Călărași și-au propus cu toții să obțină promovarea în Liga I. Ganea a reușit să aducă echipa în eșalonul secund, ceilalți doi au menținut echipa în Liga a II-a, iar Dan Alexa a reușit să aducă pe terenul de fotbal din Călărași echipele primului eșalon fotbalistic al țării.
DUNĂREA CĂLĂRAȘI – ECHIPĂ MICĂ, DAR CU GÂNDURI MARI!
Celuloza Călărași, predecesoarea actualului club din inima Bărăganului, a deschis pofta pentru fotbal printre călărășeni. În anul 1967, atunci când a fost fondată echipa, nimeni nu se aștepta ca această să ajungă vreodată în prima divizie a țării. Rămânând o formație din cel de-al treilea eșalon pentru mulți ani (până în 2015, atunci când a promovat în Liga a II-a), AFC Dunărea Călărași părea o echipă care nu poate avea rivalități. Cu toate acestea, lupta pentru promovarea în divizia de elită a fotbalului românesc a condus și la manifestarea unor astfel de elemente, care au rolul de a arăta cât se poate de clar că un club începe să conteze.
Rivalitățile se nasc din dorința de performanță!
Pentru o perioadă îndelungată, echipa nu a reușit decât să efectueze dese rocade între Liga a III-a și Liga a II-a. Chiar și-n astfel de condiții, atunci când au început să conteze în lupta pentru promovare, echipa dunăreană a început să-și facă primii rivali. Sezonul 2015-2016 a însemnat o luptă împotriva mult mai titratei Rapid, cea care a și obținut primul loc direct calificat în Liga I. Dunărea 2005 Călărași a obținut locul 2 și două meciuri de promovare împotriva echipei din Arad, UTA.
Dunărea își făcuse promovarea ușoară, câștigând meciul de pe “Ion Comșa” cu 3 la 1. În deplasare, până la finalul minutelor regulamentare, scorul era identic: 3-1. Doar că era în favoarea formației UTA; cea care a reușit și golul ce avea să-i aducă promovarea, la final înregistrându-se rezultatul de 4 la 1. Culmea ironiei, atacantul care a reușit o dublă în acel retur, Ciprian Rus, s-a transferat ulterior la echipa dunăreană.
Și tot ca o ironie a sorții, câștigătoarea primului loc, Rapid, nu a reușit să găsească finanțarea necesară pentru a merge mai departe în Liga I. Echipa de sub Podul Grant s-a desființat, iar Dunărea Călărași a pierdut șansa de a promova în acel an. Dar, a reușit să-și facă două rivale, împotriva celor de la UTA meciurilor jucându-se întotdeauna pe prime speciale. Nu trebuie uitată nici rivalitatea cu echipa Chindia Târgoviște, formație cu care, în anul promovării (2018), echipa din Călărași a avut numeroase clenciuri, unul chiar la început de an, atunci când a încercat să recruteze mai mulți jucători de acolo.