Marţi a avut loc stabilirea componenţei seriilor competițiilor de juniori U19. Dunărea Călăraşi a fost repartizată în Seria a 7-a alături de formaţiile ACS Sport Team, ACS Pro Team, ACS Victoria 2010, AFC Progresul 1944 ŞI Dunărea Giurgiu.
Prima etapă este programată pe 19 august. În perioada 19 august 2017-17 septembrie 2017, FRF a decis ca orele de disputare a etapelor să fie 16.00.
REGULAMENTUL COMPETIȚIEI CAMPIONATUL NAȚIONAL U19
(jucători născuți după 01.01.1999) / Ediția 2017 – 2018
- SISTEMUL DE DESFĂȘURARE
Sistemul de desfășurare al competiției va avea următoarele etape:
1.1. Etapa I – ETAPA PRELIMINARĂ U19 (tur–retur)
(aceasta etapă este comună cu etapa preliminară a competiției Liga Elitelor U19 )
1.2. Etapa a II-a – ETAPA REGULARĂ CAMPIONATUL NAȚIONAL U19 (tur–retur)
1.3. Etapa a III-a – ETAPA ZONALĂ CAMPIONATUL NAȚIONAL U19
1.4. Etapa a IV-a – ETAPA FINALĂ CAMPIONATUL NAȚIONAL U19
- PARTICIPANȚI
2.1 În etapa preliminară participă:
Participă obligatoriu echipele de juniori ale cluburilor din Liga I și Liga a II – a, conform art. 33, alin. 3 din ROAF.
Au dreptul de a participa echipele de juniori ale tuturor cluburilor care au participat în Campionatul Național U19 ediția 2016 – 2017 sub condiția înscrierii conform art. 38 din ROAF.
Pot participa pe bază de înscriere nominală și alte entități sportive afiliate la FRF, care îndeplinesc condițiile de înscriere conform art. 38 din ROAF.
În etapa preliminară, cluburile participante vor fi repartizate în 19 serii a 6 echipe, pe baza criteriului geografic, urmând ca după terminarea acestei etape, echipele calificate în Liga Elitelor să fie împărțite în două serii a câte 10 echipe.
Echipele care doresc să participe în Campionatul Național de Juniori U19 și competiția Liga Elitelor U19 sunt obligate să solicite în scris până la data de 31 iulie 2017 înscrierea în competiție și să primească avizul Departamentului de Competiții Copii și Juniori care verifică îndeplinirea condițiilor de participare.
Cluburile sportive participante sunt obligate să respecte în totalitate art. 38 din ROAF ediția 2017 dintre care enumerăm:
să aibă angajați antrenori calificați care să dețină minimum licența A – UEFA pentru juniorii U19 și să aibă contracte avizate și înregistrate de Comisia Tehnică a FRF pentru o perioadă de minimum un an de zile, respectiv 01 iulie 2017 – 30 iunie 2018.
să respecte statutul, regulamentele şi deciziile luate de către comisiile FRF.
să dețină în calitate de proprietar sau să aibă contract de închiriere pentru anul 2017 şi 2018 pentru un teren omologat de către FRF / LPF conform ROAF. Dovada trebuie să fie făcută până la data de 31 iulie 2017.
(nu se admite comunicarea unui teren de rezervă).
să participe în competiții cu numărul de echipe de juniori conform art.33 din ROAF coroborat cu art.17 din regulamentul de licențiere a cluburilor.
să prezinte la Compartimentul Copii şi Juniori din cadrul FRF documentele solicitate prin formularul de înscriere până la data de 31 iulie 2017.
Notă: Pentru a participa în competitiile U19, cluburile trebuie să se afilieze la FRF și să facă dovada că au participat în ediția precedentă în campionatul județean sau să primească aprobarea Comitetului Executiv pe baza avizului de participare din partea Departamentului Competitii, Financiar și Juridic, așa cum este prevăzut în decizia Comitetului de Urgență din data de 28.07.2017. Termenul limită pentru depunerea cererii de afiliere și a documentației, conform art. 1 din ROAF este data de 31 iulie 2017.
Pentru a participa în competițiile de juniori U19 organizate de FRF, cluburile sunt obligate, conform ROAF, să participe și în competițiile de juniori U17 organizate de FRF. În situația în care un club se retrage sau este exclus din competițiile U19, acesta va fi exclus și din competițiile U17.
2.2 În etapa regulară participă:
Participă echipele care în urma etapei preliminare nu au obținut dreptul de a participa în competiția Liga Elitelor U19. Echipele vor fi împărțite în 10 serii, a câte maxim 10 echipe. Jocurile se vor juca în sistem tur – retur și se vor disputa între 14 octombrie 2017 și 05 mai 2018
Cluburile organizatoare răspund de ordinea și securitatea participanților la competițiile organizate de către FRF. Operațiunile privind transferurile jucătorilor juniori se pot efectua în perioadele de transfer anuale aprobate de către Comitetul Executiv al Federației Romane de Fotbal.
Federația Română de Fotbal nu poate fi făcută răspunzătoare de nici o accidentare suportată de un jucător, oficial sau suporter, de nici o pagubă suferită de către o persoană fizică, un club sau asociație sportivă.
2.3 În etapa zonală participă:
Participă cele mai bune 8 echipe clasate pe locul I, la sfârșitul etapei zonale, din cele 10 serii ale etapei regulare U19 Național. Echipele vor fi împărțite, pe baza criteriului geografic, în două grupe a câte 4.
2.4 În etapa finală participă:
Finala se va desfășura între echipele câștigătoare ale celor două turnee zonale în una dintre următoarele locații: București, Centrul Tehnic Buftea sau Centrul Național Mogoșoaia, în data de 19 mai 2018.
3 DREPTUL DE JOC
Numărul jucătorilor
Un joc se dispută între două echipe compuse fiecare din cel mult 11 jucători, dintre care unul este portar.
Durata unui joc este de 90 de minute, împărțit în două reprize egale a câte 45 de minute, cu o pauză care nu va depăși 15 minute. Pe toată durata jocului se pot efectua 5 înlocuiri de jucători. Jocurile se vor organiza de regulă în ziua de sâmbătă de la ora 12:00
Au drept de joc în Campionatul Național U19, ediția 2017 – 2018 jucătorii amatori și profesioniști născuți în anul 1999 și mai tineri. Identificarea jucătorilor juniori în competițiile rezervate acestora se face pe baza carnetului de legitimare și a cărții de identitate sau pașaportului în original.
În cazul în care un club participă cu două sau mai multe echipe în competiție, acesta are obligația să prezinte o listă de minim 16 jucători pentru fiecare echipă, cu 48 de ore înaintea începerii competiției. Jucătorii trecuți pe lista unei echipe au drept de joc doar la acea echipă, indiferent de grupa de vârstă, pe toată durata sezonului competițional.
- CRITERIILE DE DEPARTAJARE
Toate jocurile vor fi în conformitate cu Art. 27, alin. 3 din ROAF, cu excepția etapelor în care ”sistemul este eliminatoriu”, respectiv: – Joc câștigat 3 puncte, joc egal 1 punct și joc pierdut 0 puncte.
În situația în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine a următoarelor criterii:
– numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate în etapa respectivă între echipele aflate la egalitate de puncte. (ex.Dacă două echipe se află la egalitate de puncte la finalul etapei regulare, pentru departajare se iau în considerare doar meciurile din această etapă a competiției)
– golaverajul mai bun în jocurile directe,
– numărul mai mare de goluri marcat în jocurile directe,
– numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe,
– golaverajul general mai bun (diferența dintre golurile marcate și primite în toate jocurile din etapa respectivă).
– numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile din etapa în care este necesară departajarea.
Dacă și după aplicarea acestor criterii egalitatea persistă, se va lua în calcul clasamentul fair play, astfel: se acordă câte 1 punct pentru fiecare cartonaș galben primit, 3 puncte pentru un cartonaș roșu primit prin cumul de avertismente și 4 puncte pentru un cartonaș roșu primit direct.
Echipa cu cele mai puține puncte va fi desemnată câștigătoare. Cartonașele luate în calcul vor fi cele din etapa respectivă.
Notă: Jocuri directe – Se iau în considerare doar jocurile din etapa competiției în care este
necesară departajarea.
DIMENSIUNILE TERENULUI
Suprafața terenului de joc
Terenul de joc trebuie să fie o suprafață de joc în totalitate naturală / artificială, omologat FRF / LPF conform ROAF.
- ASISTENȚA MEDICALĂ și AVIZUL MEDICAL
Pentru disputarea unui joc oficial, organizatorul este obligat să asigure prezența la teren a două autosanitare, sau a unei autosanitare și a unui autoturism pe care să fie inscripționată o cruce roșie pe fond alb. Aceste mijloace de transport trebuie să stea la dispoziție, în incinta terenului de joc sau în imediata apropiere, pe toată durata jocului iar numerele de înmatriculare ale acestora vor fi înscrise în raportul de arbitraj. Cadrul medical delegat are obligația de a prezenta la toate jocurile o delegație eliberată de către organul sanitar competent, legitimația de serviciu, precum și un act de identitate.
În cazul în care, din motive obiective, cadrul medical delegat nu a ridicat delegaţia eliberată de unitatea medicală de care aparține, prin excepţie se admite ca arbitrul să decidă începerea jocului pe baza legitimaţiei de serviciu eliberată de unitatea medicală, prezentată de cadrul medical. În acest caz, arbitrul va înscrie în raportul de arbitraj numele şi prenumele cadrului medical, numărul, data şi unitatea medicală care a eliberat legitimaţia.
La meciurile din etapa preliminară, regulară și semifinală, asistența medicală va fi asigurată de către clubul organizator astfel: medic sau asistent medical al echipei gazdă, salvare dotată cu mijloace de resuscitare, medic sau asistent medical cu delegație semnată și parafată, legitimație de serviciu și o mașină suplimentară ce are înscripționată crucea roșie pe un fond alb.
La toate jocurile din etapa zonală asistența medicală la teren va fi asigurată de către organizatori pe tot parcursul turneului. Cheltuielile fiecărui joc, privind asigurarea asistenței medicale vor fi suportate în mod egal de către echipele participante la jocul respectiv
În etapa finală, costurile pentru asistența medicală vor fi suportate de către Federația Română de Fotbal în calitate de organizator.
- PROGRAMUL – FORMATUL COMPETIȚIONAL
Etapa I – ETAPA PRELIMINARĂ U19 (19 august 2017 – 7 octombrie 2017)
Echipele înscrise și acceptate vor fi repartizate în 19 serii a câte 6 echipe. Jocurile se vor desfășura în ”sistem campionat” (tur – retur). Etapa preliminară U19 va începe pe data de 19 august 2017 urmând ca jocurile să se dispute de regulă sâmbăta cu începere de la ora 12:00.
Jocurile din etapa preliminara a campionatului (tur – retur) au date cuprinse între 19 august 2017 și 7 octombrie 2017. Datele de desfășurare ale primei părți sunt:
Etapa 1 19.08.2017
Etapa 2 26.08.2017
Etapa 3 30.08.2017 intermediară
Etapa 4 02.09.2017
Etapa 5 06.09.2017 intermediară
Etapa 6 09.09.2017
Etapa 7 16.09.2017
Etapa 8 23.09.2017
Etapa 9 30.09.2017
Etapa 10 07.10.2017
La finalul acestei etape, echipele vor fi repartizate astfel:
Câștigătoarea fiecărei serii se califică în etapa regulară a competiției Liga Elitelor U19, iar echipele clasate pe locurile 2 – 6 se califică în etapa regulară a competiției U19 Național.
Departajarea echipelor se va face conform criteriilor menționate în capitolul 4 al prezentului regulament.
Avertismentele (cartonașele galbene) primite în etapa preliminară, nu sunt preluate în etapa regulara a competiției.
Etapa a II – a ETAPA REGULARĂ U19 Național
Programul competițional al competiției U19 Național este următorul:
TURUL CAMPIONATULUI: 14 octombrie 2017 – 10 martie 2018
Etapa 1 14.10.2017
Etapa 2 21.10.2017
Etapa 3 28.10.2017
Etapa 4 04.11.2017
Etapa 5 11.11.2017
Etapa 6 18.11.2017
Etapa 7 25.11.2017
Etapa 8 02.12.2017
Etapa 9 10.03.2018
RETURUL CAMPIONATULUI: 17 martie 2018 – 05 mai 2018
Etapa 10 17.03.2018
Etapa 11 24.03.2018
Etapa 12 31.03.2018
Etapa 13 11.04.2018 intermediară
Etapa 14 14.04.2018
Etapa 15 17.04.2018 intermediară
Etapa 16 21.04.2018
Etapa 17 28.04.2018
Etapa 18 05.05.2018
În data de 8 aprilie 2018 este Paștele Ortodox
Avertismentele (cartonașele galbene) primite în etapa regulară, nu sunt preluate în etapa zonală a competiției.
Etapa a III – a ETAPA ZONALĂ U19 Național
Participă cele mai bune 8 echipe clasate pe locul I, la sfârșitul etapei zonale, din cele 10 serii ale etapei regulare U19 Național. Echipele vor fi împărțite, pe baza criteriului geografic, în două grupe a câte 4. Jocurile se vor disputa în sistem eliminatoriu (semifinală-finală), iar câștigătoarele celor două zone se vor califica în finala competiției U19 Național.
Turneul zonal se va desfășura în perioada 12 – 13 mai 2018.
(semifinalele în 12 mai iar finala zonei în 13 mai 2018)
Precizare: Pentru stabilirea celor mai bune 8 echipe clasate pe locul 1 se va ține cont de punctele acumulate de acestea cu următoarele 8 echipe clasate din seria respectivă cu excepția cazului în care numărul de echipe participante într-o serie va fi mai mic de 9. (ex: dacă într-o serie din diferite motive vor rămâne 8 echipe se va ține cont de punctele acumulate cu următoarele 5 echipe). În caz de egalitate la puncte între două sau mai multe echipe departajarea se va face pe baza clasamentului fair play, astfel: se acordă câte 1 punct pentru fiecare cartonaș galben primit, 3 puncte pentru un cartonaș roșu primit prin cumul de avertismente și 4 puncte pentru un cartonaș roșu primit direct. Echipa cu cele mai puține puncte se va califica în etapa zonala U19 Național. Se vor lua în considerare doar avertismentele acumulate în etapa regulară U19 Național. În caz de egalitate și după acest criteriu echipele vor disputa un joc de baraj.
CHELTUIELI
1) Cheltuielile de cazare, masă si transport sunt suportate de fiecare club în parte pentru echipa proprie. De asemenea, indemnizațiile de arbitraj și observare sunt suportate de către echipele participante în competiție astfel :
– indemnizația de arbitraj / joc va fi suportată în mod egal de către cele două echipe participante la joc,
– indemnizația observatorilor de joc și a celor de arbitrii / joc va fi suportat în mod egal de către echipele participante la joc.
– costurile legate de asistența medicală vor fi suportate în mod egal de către cele două echipe participante la joc.
2) Cazarea, masa și transportul local pentru reprezentanții Departamentului Competiții ai Federației Române de Fotbal și a brigăzii de arbitrii vor fi suportate de către clubul organizator
Etapa a IV – a ETAPA FINALĂ U19 Național
Echipele calificate în finală vor sosi cu o zi înainte, respectiv sâmbătă, 18 mai 2018, după ora 16:00. Delegația unei echipe poate fi compusă din maximum 26 de persoane.
Festivitatea de premiere va avea loc la sfârșitul jocului, iar Federaţia Română de Fotbal va acorda premii în materiale sportive echipelor calificate în finală.
- COMPETENȚELE COMISIILOR FRF
– Departamentul de competiții Serviciul Copii şi Juniori răspunde de organizarea competiției Campionatului Național de Juniori U19 .
– Comisia Centrală a Arbitrilor răspunde de delegarea arbitrilor la toate etapele competiţiei Campionatului Național de Juniori U19 .
– Comisia de Disciplină și Etică a FRF judecă toate cazurile în care este încălcat Regulamentul Disciplinar și toate cauzele în care nu se respectă ROAF.
- DISPOZIŢII ECONOMICE
Fiecare echipă suportă cheltuielile de transport, cazare, masă şi arbitraj în toate etapele de campionat, cu excepția etapei finale, unde cheltuielile de masă, cazare, arbitraj si asistența medicală vor fi suportate de Federaţia Română de Fotbal.
- Federaţia Română de Fotbal va acorda premii în materiale sportive echipelor calificate în finală, cupe, tricouri pentru campioni, medalii și diplome echipelor clasate pe locurile I – II.
- Federaţia Română de Fotbal prin Departamentul de Competiții Copii şi Juniori, va acorda titlul de Câștigator U19 Naţional echipei învingătoare în finala națională.
- Federaţia Română de Fotbal prin Comisia Tehnică va desemna ”jucătorul finalei”.
- DISPOZIŢII FINALE
Campionatul Național de Juniori U19 se dispută în conformitate cu dispoziţiile prevăzute în ROAF, ediţia 2017. Situaţiile neprevăzute vor fi soluţionate într-o manieră definitivă și irevocabilă de Comisia Centrală de Copii şi Juniori a Federaţiei Române de Fotbal.
Dreptul de proprietate al FRF asupra competițiilor de juniori:
” Federaţia Română de Fotbal este proprietara drepturilor de exploatare a competițiilor pe care le organizează. Toate jocurile organizate în cadrul competițiilor oficiale de juniori nu pot fi difuzate audiovizual (televiziune, telefonie mobilă, internet etc.) fără acordul FRF.” Drepturile de exploatare a jocurilor din cadrul campionatelor oficiale nu se pot efectua fără consimțământul prealabil și expres al FRF.
NOTĂ: Datele de desfășurare a etapelor pot fi modificate în funcție de jocurile echipelor naționale sau de examenele MEC și structura anului școlar 2017 – 2018.
Prezentul regulament se completează în mod corespunzător cu dispozițiile Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, Regulamentului Disciplinar, Regulamentului privind Statutul și Transferul Jucătorilor, Legilor Jocului pentru fotbal în 11 și a altor norme specifice activității competiționale, după caz.
Dacă există omisiuni în acest regulament, organismele de luare a deciziei vor lua hotărârea în concordanță cu prevederile regulamentelor FRF în vigoare.
Departamentul Competiţii